2019. július 24., szerda

India 100 csodája - csodás album, csodás ajándék! - Jelenlegi ára: 2 800 Ft

Eredeti cím:     100 Wonders of India.
                      The FinestTreasures of Civilization and Nature
        India: ez a név egy országot és egy szubkontinenst is jelöl; egy olyan helyet, melynek 5000 éves civilizációja kulturális és természeti kincsekben gazdag. Az India 100 csodáját úgy is olvashatjuk, mint egy katalógust, amely lenyűgöző fotóival és leírásaival számba veszi India építészeti stílusait, vallásos és világi emlékeit, természeti csodáit. Azoknak a kultúráknak a történelmét is megismerhetjük, amelyek építményeit ma a világörökség részeként tartják számon. Egységben láthatjuk az ősi és a modern Indiát. A könyvet olvasva különleges utazáson vehetünk részt. Felfedezhetjük a városokat, kolostorokat, múzeumokat, palotákat és a változatos természeti környezetet, a sivatagokat, a síkságokat, felföldeket, hegyeket és völgyeket. A Tádzs Mahal és az Új-Delhiben található Lodhi kertek mára az ország védjegyeivé váltak, ám ezeken kívül még számos lenyűgöző, eddig rejtve maradt kincsre is rátalálhatunk a lélegzetelállító képek és történetek segítségével
      India, ez a mesés, távoli ország egészen idegennek tűnik az európai ember számára, aki úgy tekint rá, mint a fölfedezésre váró ismeretlenre. Ám inkább újrafelfedezésről kellene beszélni, hiszen India kultúrája sokkalta ősibb, mint Európáé: az Indus-völgyi civilizáció közel négyezer éve élte fénykorát, s azt ötezer évvel megelőzően már állandó települések bukkantak fel a folyó vidékén. India neve is az Indus nevéből ered (amely pedig az óperzsa hindu szóból származik): ez a folyó volt a legfőbb feltétele e lenyűgöző civilizáció kialakulásának. India ma is bővelkedik természeti és kulturális kincsekben - a kötet legfőbb célja ezek bemutatása, ismertetése. Ahogy az előszóban is olvashatjuk: az UNESCO 830 tételes világörökség-listáján 26 indiai tétel szerepel, amely méltó elismerése az ország ember- és természet alkotta remekműveinek. A könyv lapjain a látnivalók széles skálájával találkozunk: ősi városok maradványaitól kezdve, a hindu templomokon és a pompás palotákon át, egészen a legmodernebb épületekig megismerjük India építészetét. Ám aki inkább a természetre kíváncsi, az se marad olvasnivaló nélkül; a sivatag és az őserdő állatvilágáról is érdekes információkat kapunk. Gyönyörű képeket válogattak a kötetbe, s bár a képszerkesztés hagy némi kívánnivalót maga után, a látnivalók feledtetik a rossz érzéseket. De nem csupán képekkel tömték tele a könyvet, hanem rengeteg ismerettel gazdagodhatunk az olvasás során. A történelmi, kultúr- és vallástörténeti érdekességekből bátran lehet csemegézni, szerintem mindenki megtalálja a számára legérdekesebb momentumokat: részletekben megismerhetjük a hindu istenségek - például Krisna, Visnu, Brahma - történetét, vagy akár egy-egy uralkodó illetve uralkodócsalád életét. Sőt, bepillantást nyerhetünk a brit fennhatóság korába is,   hiszen az ország kultúráját az idegen elnyomás is erősen befolyásolta, s talán befolyásolja mind a mai napig. A templomok és paloták forgatagában találkozhatunk két vasútvonallal, egy pályaudvarral, egy ősi egyetemmel, valamint egy múzeummal is. A természeti kincsekhez is társult néhány érdekes információ: különféle törzsi kultúrákról, őshonos állatfajokról valamint nemzeti parkokról is olvashatunk a könyv második felében. S hogy az utazás ne csak elérhetetlen ábránd maradjon, minden látnivalóhoz tartozik egy kis útbaigazítás is - megközelíthetőség, szállás, és a látogatásra ajánlott legjobb időszak -, amely bizonyára jelent némi segítséget az utazni vágyóknak.
    Ps.: személyes tvétel is megoldható Veszprében, Székesfehérváron, Budapesten - előre egyeztett helyen és időpontban - ezzel költséget takarít meg.

Jelenlegi ára: 2 800 Ft
Az aukció vége: 2019-08-14 17:57 .