2020. november 1., vasárnap

Perui cseresznye Physalis peruviana, régebben Physalis edulis - Jelenlegi ára: 2 000 Ft

Nagy kérdés: cseresznye vagy paradicsom? Perui cseresznye Physalis peruviana, régebben Physalis edulis. Egyéb nevei fizálisz, földi cseresznye, poha, téli cseresznye, fokföldi egres, ananászcseresznye. A burgonyafélék családjába tartozik, termése olyan, mint egy kis kerek paradicsom, belül kocsonyás, bőlevű, sokmagvú. Közeli rokona a magyarországi éghajlat alatt áttelelő zsidócseresznyének, de ennek nem mérgező a termése, amikor megérett. Egyéb részei mindig mérgezőek. Legfeljebb 2 m magasra növő, puha levelű, fagyérzékeny növény. Elhullott magjai a földben áttelelnek és tavasszal kihajtanak. Termése pontosan úgy néz ki, mint a zsidócseresznye, a húsos bogyó vékony falú tokocskában rejtőzik. Amíg teljesen be nem érett, enyhén mérgező hatású. Gyakorlatilag ugyanúgy kell termeszteni, mint a paradicsomot. Érdemes palántát nevelni, mert a magvetéstől számítva 3-4 hónap múlva kezd érni. Ily módon augusztusban már lehet szedni. Egy tőről 300 db termés is várható.
Ha nem csak 10 ° C-fokon teleltetik, hanem langyos, világos helyen, akkor a téli időszakban is terem.
Az érésig vízigényes és tápanyagigényes, mint a burgonyafélék általában. Az érési időszakban kevés vízzel is beéri. Kedveli a homokos talajt.
Beltartalmi értékei:  
Almasav, citromsav
Cukrok
A vitamin provitaminja (karotin 3000 UI)
C vitaminból kétszerannyi, mint a citromban
E vitamin
Fizalin, mely a sejtek allergiaérzékenységét csökkenti
Csersav
Flavonoidok
Fitoszterolok (növényi eredetű, a koleszterolhoz hasonló szerkezetű, gátolja a koleszterin felszívódását, így csökkenti a vér koleszterin szintjét.
Sok foszfort tartalmaz, a héjas gyümölcsök szintjén (550 mg/100 g)
Egészségügyi hatásai:
Hatással van a tüdő, a lép, a hasnyálmirigy, a prosztata működésére. Vizelethajtó és izzadásfokozó, vagyis segíti az anyagcsere káros melléktermékeinek kiürülését, mint az albumin és a húgysav. Jó szabályzója a máj és a vesék működésének, ezért vértisztító. Akadályozza a vesekövek képződését akár húgysavas, akár oxalátos típusú. Nyugtató, csökkenti a belső szervek túlműködését, felfrissíti a szervezetet. A prosztatával kapcsolatos oliguria és dizurgia ellen is hatásos. Antioxidáns hatása közepes mértékű, TAC 1770. Erősíti a látóideget. Enyhíti a torokfájást. Mindkét típusú cukorbetegség mellett fogyasztható.
Használata
Főzet: 20 g szárított bogyó 3cl vízben 5 percig forralva, 10 percig áztatva. Napi 3-5 csésze.
Szárított bogyó őrölve, 10-17 g/nap
Friss bogyó 10-20 db/nap
Évente egyszeri kúra: 20 bogyó reggelente éhgyomorra, 10 napon át. A nagy adag hasmenést okozhat.
Fogyasztási formái
Frissen (hűtőben 30-45 napig eltartható)
Befőttként (mely kitűnő, csak pektint kell adni hozzá, mert a bogyóban nincs elegendő
Aszalva
Főzve cukrosan, vagy sósan
Csokoládéba mártogatva
Kis palánta 2000 ft nagy bokor termésekkel 4000 ft 


Jelenlegi ára: 2 000 Ft
Az aukció vége: 2020-11-01 14:54 .